Julklappar mot Fattigdom

När julen stundar kan fattigdomen kännas mest

När det är dags för den stora högtiden julen och det nya året är på intågande kan det kännas mycket tungt för alla fattiga människor. Detta då speciellt i alla de länder som normalt sett firar jul. Nu är det inte alla länder som gör detta, men egentligen har det ingen betydelse, då fattigdom är något som måste kämpas mot alla tider på året. Detta så att alla människor kan känna värdet av att ha redskapen att klara sig på egen hand. Här kanske du sitter och tar allt för givet med ett bra jobb, en bra lön, tak över huvudet samt förmågan att ta hand om din familj och barn. Så är det inte för alla och om då människor som du ägnar en tanke åt alla fattiga i nöd, ser du snart hur mycket en hundralapp kan hjälpa.

Om alla hjälptes åt att tänka på det sättet, så skulle det finnas en chans att faktiskt utrota den stora fattigdomen som finns både i Sverige och Europa samt i den övriga världen. Tänk dig själv att sitta på gatan och tigga varje dag. Inte ha tak över huvudet samt sakna förmågan att försörja och ta hand om dina när och kära. Ja, då ser du helt enkelt livet med andra ögon och inser att du faktiskt är den som ska hjälpa till på de platser det behövs med det du kan. Nedan följer lite information om vilka hjälporganisationer du kan skänka pengar till, eller köpa gåvor från, för att vara med och bekämpa fattigdomen. Detta har då indelats i två avdelningar. En som tar upp lokala och inhemska organisationer och en som upptar organisationer som arbetar på det internationella planet.

Svenska hjälporganisationer i kampen mot fattigdomen

Här kommer du att finna namn information och allt du behöver för att ge en kulklapp till de som har det jobbigast under julen på det inhemska planet. Alla de som saknar någon som ger dem julklappar och tar hand om dem. Alla dessa behöver också få en rolig och kul stund under denna stora högtid. Naturligtvis kan du också vara den som sprider glädje till dessa människor under hela året. Hjälpen behövs hela tiden och just du kan vara den som gör livet lättare att leva för en utsatt människa utan medel att klara sig på egen hand.

Lista över svenska hjälporganisationer

Stadsmissionen

Som organisation så är Stadsmissionen mycket stor. Här ingår det massor av organisationer som på kristen grund bedriver välgörenhet i många länder. Här finner du kontaktuppgifterna och plusgiro samt bankgiro till Stockholms Stadsmission, men det är mycket lätt att finna denna organisation i flera svenska städer. Tänk på att du som bara ger en 100-lapp faktiskt ger bort hela fyra måltider.

Adress: Stockholms Stadsmission, Årstaängsvägen 21 C, Box 47073, 100 74 Stockholm
Telefon och e-post: 08-68 42 3000, info@stadsmissionen.se
Bankgiro: 900-3518
Plusgiro: 90 03 51-8
Hemsida: https://www.stadsmissionen.se/

Röda Korset

Först och främst är Röda Korset en av de största hjälporganisationerna i världen. Här handlar det om arbete på massor av olika plan. Ett av dessa finns i Stockholm och i andra delar av Sverige. Här handlar det mest om katastrofhjälp och kriser, men de har även det som kallas för soppkök, där fattiga kan få mat för dagen.

Adress: Röda Korset, Hornsgatan 54, Box 17563, 118 91 Stockholm
Telefon och e-post: 08-452 46 00, info@redcross.se
Bankgiro: se hemsida
Plusgiro: se hemsida
Hemsida: http://www.redcross.se/vart-arbete/s/stockholm/

Frälsningsarmén

Denna organisation är också verksam både i Sverige och på det internationella planet. Ett av deras verksamhetsområden i Sverige är att värna om barnen i fattiga familjer. Frälsningsarmén är som du hör på namnet en kristen organisation, som även har en egen kyrka. Du som vill se till att åtminstone ett barn i Sverige får en bättre jul ger ditt stöd här. Frälsningsarmén finns i hela Sverige.

Adress: Frälsningsarmén, Nybrogatan 79B, 114 41 Stockholm
Telefon och e-post: 08-562 282 00, info@fralsningsarmen.se
Bankgiro: 900-4805
Plusgiro: 90 04 80-5
Hemsida: https://www.fralsningsarmen.se/

Internationella organisationer som kämpar mot fattigdom

När du är den som känner att du även vill vara med och hjälpa till i kampen mot fattigdom på det internationella planet. Ja, då handlar det mest om att vara den som sänder hjälpen till barn och ungdomar. För de som redan kommit upp i åren kommer det inte att finnas så mycket mera än att skänka pengar till mat, vilket redan Röda Korset som finns över hela världen redan gör. Hur som helst är det helt rätt att även ge fattiga människor i andra länder en tanke under julen. Kanske är det till och med så att julskinkan kommer att smaka lite bättre när du tänker på vad du gjort.

Lista över internationella hjälporganisationer

UNICEF

UNICEF är en av de absolut största och mest seriösa hjälporganisationerna i världen. Här handlar det om att hjälpa barn och familjer ut ur fattigdomen och ge dem kunskapen att känna till sina rättigheter på jorden. Att vara den som skänker till UNICEF kommer garanterat att skapa glädje både under julen och vid andra tillfällen på året.

Adress: UNICEF Sverige, S:t Eriksgatan 46 Ingång C, 104 20 Stockholm
Telefon och e-post: 08-692 25 00, unicef@unicef.se
Bankgiro: 902-0017
Plusgiro: 90 20 01-7
Hemsida: https://unicef.se/stod-oss/

Erikshjälpen

Här är ytterligare en svensk hjälporganisation av många som arbetar kraftigt mot fattigdom på det internationella planet. Här fokuseras mycket av verksamheten på barn och familjer i Afrika, där de flesta känner till att fattigdomen är som störst. Kanske vet inte ens dessa barn vad en jul överhuvudtaget innebär. Dock kommer de att med din hjälp få en bra julklapp i form av utbildning och mat för dagen.

Adress: Erikshjälpen, Box 1, 570 15 Holsbybrunn
Telefon och e-post: 0383-46 74 50, info@erikshjalpen.se
Bankgiro: 900 9283
Plusgiro: 90 09 28-3
Hemsida: https://erikshjalpen.se/

Diakonia

Hos Diakonia är det verkligen en kamp mot fattigdomen som gäller. Här handlar det också mycket om att de pengar och gåvor som ges, ska bidra till utbildning och medvetenhet. Detta betyder att du som ger ditt stöd till denna hjälporganisation, också är med och hjälper människor till ett liv på egna ben.

Adress: Diakonia, Gustavslundsvägen 18, Alviks Torg, 167 14 Bromma
Telefon och e-post: 08-453 69 00, diakonia@diakonia.se
Bankgiro: 903-3044
Plusgiro: 90 33 04-4
Hemsida: http://www.diakonia.se

Din hjälp – En droppe i havet

Oavsett om du är den som känner att du vill hjälpa under juletid, eller om du är den som ger hjälp mot fattigdomen under hela året så kommer detta att kännas som en droppe i havet när du läser nyheterna varje dag. Naturligtvis är du på rätt spår. Det räcker inte alls med bara din hjälp. Här vill det till att flera människor ser till att hjälpa med en hundralapp eller två. Det finns också många sätt att hjälpa på, som då inte betyder att du bara ger något. Här kan du helt enkelt köpa julklappar där mycket av det du betalar går till hjälp både i Sverige och i andra delar av världen. Fler och fler människor inser detta. Ju flera som hjälper till desto lyckligare jul får alla. Nog har väl du råd att unna någon du inte känner en 100-lapp också.